Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Elster Paardenmarkt 2024

2 september | 🕒 05:00 - 14:00

Elster Paardenmarkt ( logo )

De Elster Paardenmarkt, gelegen in het schilderachtige Elst, is recentelijk erkend als Nationaal Immaterieel Cultureel Erfgoed. Dit levende monument heeft bijna ononderbroken eeuwenlang plaatsgevonden in het pittoreske dorp en behoudt nog steeds zijn oorspronkelijke economische functie. Het speelt een cruciale rol in de identiteit van Elst, zowel als regionaal centrum als als epicentrum van paardenhouderij en handel.

Met een indrukwekkende geschiedenis van meer dan 750 jaar blijft de Elster Paardenmarkt een bruisend evenement. Jaarlijks worden er meer dan 1.250 paarden en pony’s aangevoerd en verhandeld, waardoor de markt een van de laatste authentieke plaatsen is waar op grote schaal paarden worden verhandeld. Het is een ontmoetingsplaats voor paarden uit heel Nederland en een lanceerplatform naar de wereld daarbuiten. Diverse rassen, waaronder KWPN rij- en tuigpaarden, Friese en Gelderse paarden, evenals een verscheidenheid aan buitenlandse rassen in alle kleuren en maten, sieren de markt.

De paarden staan royaal opgesteld, voorzien van hooi en water om hun welzijn te waarborgen. De aantrekkingskracht van de markt trekt jaarlijks ongeveer 40.000 bezoekers, waaronder veel buitenlandse kooplieden die de levendige handel bijwonen. De 761ste markt, officieel beginnend om 5.00 uur, sluit uiterlijk om 14.00 uur.

Dit jaar zal het plein tegenover het Gemeentehuis extra bijzonder zijn, gevuld met paarden- en ponyactiviteiten. Om 11.00 uur zal notaris Castrop de trekking van de prijzen van de Elster Paardenverloting verrichten, een traditie die altijd plaatsvindt op de eerste maandag van september. De Elster Paardenmarkt blijft niet alleen een historisch fenomeen maar ook een levendige en boeiende gebeurtenis die de verbondenheid van de gemeenschap en de rijke paardencultuur in stand houdt.

LEES VERDER

Draagt u de Elster Paardenmarkt ook een warm hart toe?

 


Elstar Paardenmarkt geplaatst op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed

De Elstar Paardenmarkt is een levend monument dat bijna zonder onderbreking gedurende eeuwen in Elst heeft plaatsgevonden. Het evenement is in de loop van de tijd nauwelijks veranderd en vervult nog steeds de economische functie die het altijd gehad heeft. Het speelt een voorname rol in de identiteit van het dorp Elst als streekcentrum en als centrum van paardenhouderij en handel.

Plattegrond

Klik op de afbeelding om de plattegrond als PDF te downloaden.

Delen naar:Facebooktwitterlinkedinmail

Gegevens

Datum:
2 september
Tijd:
05:00 - 14:00
Evenement Categorie:

Locatie

Paardenmarkt Elst
Elster,Gelderland6661Nederland+ Google Maps
Bekijk de site van Locatie